Als je een online programma gaat ontwikkelen zijn er een boel valkuilen. Hieronder volgt een overzicht van de 10 meest gemaakte fouten bij het maken van een online programma (zodat jij ze niet meer hoeft te maken ;-)!)

1. Geen doel vooraf: Heel veel mensen bedenken niet vooraf wat hun doel is met een online programma. Vraag jezelf eerst af: Wat wil ik bereiken met mijn online programma? Wat is mijn hoofddoel? Wil ik meer mensen bereiken, wil ik meer omzet, wil ik mijn andere aanbod versterken, wil ik dat mensen laagdrempelig met me kennis maken? Het hoofddoel bepaalt de inhoud, de prijs, de vorm, de promotie etc. Zonder daar goed bij stil te staan, kun je niet de juiste keuzes maken.

2. Geen promotieplan: Heel veel mensen hebben een online programma gemaakt, maar niemand weet ervan. Het staat op hun website, maar wie ziet dat nou? Denk dus na over hoe je de juiste mensen voor jouw programma gaat bereiken en maak een promotieplan. Je bent er niet met een online programma, nee dan begint het pas!

3. Geen interesse: Zitten mensen op jouw programma te wachten? Oftewel: Vervult jouw programma een behoefte? Heel veel ondernemers maken een heel mooi programma over wat zij denken dat hun klanten nodig hebben, oftewel hun methode. Maar, let op: Wat jouw klanten NODIG hebben is NIET GELIJK AAN wat ze graag WILLEN. Je moet ze eerst duidelijk maken welke problemen jij voor ze oplost en wat de impact daarvan is op hun leven. De oplossing leer je ze wel gaandeweg. Je communiceert eerst wat ze graag willen of beter nog, waar ze graag vanaf willen.

4. Teveel content: Dit is de meest gemaakte fout van allemaal! In ons enthousiasme willen we graag zoveel mogelijk waarde geven, maar de klant raakt overspoeld. Vraag je dus steeds weer af: Is het nu zo makkelijk mogelijk? Kun je het snel doen? Wat kan ik weglaten? Als het teveel is haken mensen af! Denk ook aan de studiebelasting. Als je de ene week veel meer tijd nodig hebt dan de andere dan raak je ze ook kwijt. Eenmaal achterop geraakt maken ze het meestal niet meer af.

5. Onoverzichtelijk: Jouw klant weet niet zoveel als jij en voor je klant is het niet zo helder. Ze zijn dus gauw de weg kwijt, zeker online. Vraag dus aan bekenden (die jouw programma nog niet kennen) om even mee te kijken of het voor hun duidelijk is. Is het een logische opbouw? Kun je makkelijk navigeren? Heeft het een heldere structuur?

6. Slechte kwaliteit: Je hoeft echt niet alles door een pro te laten doen, maar jouw informatie moet wel goed overkomen. Check dus bij anderen: Ben ik goed verstaanbaar, is het goed te volgen, staan er geen fouten in, word je niet afgeleid door andere zaken?

7. Geen interactie: Interactie is een hele belangrijke voorwaarde voor succes. Zonder interactie hebben mensen geen stok achter de deur om door te gaan. Ze moeten het helemaal uit zichzelf halen. Er is een directe relatie tussen de mate van begeleiding en de mate van succes van jouw online programma. Kijk dus hoe je op een voor jouw werkbare manier interactie in kunt bouwen in jouw programma.

8. Geen fun ūüôĀ: Heel veel online programma‚Äôs zijn beresaai. In korte tijd krijg je heel veel informatie voorgeschoteld en dat was het dan. Vraag je ook af: Is het leuk om te doen? Zitten er onverwachte dingen in? Heb ik stimuli toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze het afmaken? Maak ik mensen bewust van hun vooruitgang? Kijk of je op een leuke manier jouw kennis kunt overdragen.

9. Geen actie: Mensen leren meer als ze de aanboden kennis ook gaan toepassen. Zet ze dus aan tot actie! Bedenk hoe je ze aan de slag kunt zetten met wat je ze hebt geleerd.

10. Geen follow-up: Wat doe je aan het eind van jouw programma? Veel programma’s zijn afgelopen en dat was het dan. Maar als je wilt dat mensen blijven toepassen wat je ze hebt geleerd, geef ze dan tips mee hoe ze het makkelijk vol kunnen houden en neem na een poosje nog eens contact op. Of misschien bied je ze wel een vervolg aan?

Wil jij een goede start maken met jouw online programma? Met je dan nu nog last-minute aan voor onze Masterclass aanstaande vrijdag: “Show it online!”.

Speciaal voor de mensen die zich nu nog aanmelden hebben we een Last minute korting en neem je een maatje mee dan wordt het nog voordeliger. Meld je nu aan op : https://www.onlinetraininggirl.nl/show-it-online

Tot vrijdag!