Een presentatie geven waarbij je zelf niet in beeld bent?

In heel veel online programma’s zie je dat de presentators eerst even in beeld zijn en daarna “verdwijnen”. Je hoort alleen nog hun stem en je ziet een presentatie. Wil jij ook een presentatie geven, waarbij je zelf niet in beeld bent? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je maakt eerst een presentatie in Powerpoint of in Keynote en vervolgens maak je een schermopname (screencast) waarbij je uitleg geeft bij de sheets. Zoals hieronder, kijk maar..

Wat heb je nodig voor een schermopname?

  • Een door jou gemaakte presentatie
  • Een microfoon (je kunt beginnen met de ingebouwde microfoon op je laptop, later kun je eventueel een externe microfoon aanschaffen voor beter geluid)
  • Een screencastprogramma dat een opname van je scherm maakt terwijl jij erbij vertelt.

Video bewerken

Vaak is het handig dat je daarna de video ook nog kunt bewerken (editen). Je kunt dan stukjes eruit knippen, bijvoorbeeld dat ene kuchje of die ene verspreking. Je kunt ook stukjes aan elkaar plakken, zoals de introductie waarbij je nog in beeld bent en het stukje daarna. In de meeste screencastprogramma’s kun je dit soort makkelijke bewerkingen doen. Als je wat verder bent wil je misschien een wat duurder programma aanschaffen met meer mogelijkheden, maar begin eenvoudig. Ga gewoon aan de slag en laat je niet afschrikken door de techniek.

Screencast programma’s

Hieronder volgen een aantal mogelijkheden voor het opnemen van jouw presentatie met geluid, maar als je op google zoekt naar screencast of schermopname vind je nog veel meer goede tips: Je kunt eenvoudig beginnen met bijvoorbeeld:

  • Screencast-o-matic: neem wel de betaalde versie (ongeveer € 1,50 per maand) anders haal je een boel rommel binnen.
  • Op je mac kun je ook eenvoudige schermopnames maken via de Quick Time Player (bewerken doe je dan in iMovie).

Er zijn ook betaalde programma’s met meer mogelijkheden zoals:

Ga lekker oefenen, experimenteren en ervaren hoe het werkt. Fouten maken mag, vertrouw erop dat je steeds beter wordt. Laat je perfectionisme los en focus op het overbrengen van je boodschap. Succes en vooral veel plezier!